Skip to content

Na putu za bezbednost dece u saobraćaju

Projekat bezbednosti u saobraćaju za učenike specijalnih škola u Beogradu

 

Na naše veliko zadovoljstvo, i ove godine smo nastavili realizaciju projekta “Na putu za bezbednost dece u saobraćaju”. Ovog puta posetili smo škole za decu s posebnim potrebama koje se nalaze na teritoriji grada Beograda. Tim povodom, kompletan edukativni program je posebno prilagođen i dopunjen u saradnji sa timom defektologa koji čine eksterni saradnici i članovi nastavnog kadra u školama u kojima je projekat implementiran.

 

Edukacija je obuhvatila više od 100 učenika koji su kroz igru i zabavu, kako u učionici, tako i na specijalno osmišljenom poligonu, pokazali izuzetan napredak u rešavanju saobraćajnih izazova. Zabavno-edukativna tablet igra “Na putu za bezbednost” posebno je prilagođena dodavanjem zvučne komponente, u cilju boljeg razumevanja zadataka. Svi vizuelno-pokazni materijali, među kojima su slike raskrsnica, saobraćajni znaci, kartice-pitalice i poligon za igru, prešli su u trajno vlasništvo škola, kako bi mogle da ga uvrste u nastavni materijal i koriste, po potrebi, tokom cele godine. Na veliko oduševljenje mališana, u rešavanju zadataka je pomagao i kostimirani Robot Quartz, koji je zauzvrat dobio pregršt zagrljaja, poljubaca, crteža i zajedničkih fotografija.

 

Škole koje su do sada učestvovale u projektu i svojom nesebičnom podrškom omogućile njegov razvoj i napredak su: “Radivoj Popović” - škola za vaspitanje i obrazovanje dece sa oštećenjem sluha, razvojnom disfazijom, autizmom, disharmoničnim razvojem i govorno-jezičkim problemima; “Stefan Dečanski” - škola za oštećene sluhom-nagluve; “Boško Buha” - osnovna škola za vaspitanje i obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i Dragan Kovačević” - osnovna škola za zaštitu vida.

Ovom prilikom pozivamo sve roditelje da zajedno sa svojim mališanima odigraju igru “Na putu za bezbednost” i kroz igru i razgovor prođu kroz situacije u saobraćaju koje izazivaju nedoumice.

NAPOMENA: igra je prilagođena desktop i laptop računarima, dok putem mobilnih uređaja nije moguće upravljati robotom.

Za kretanje robota ukoso, potrebno je istovremeno pritisnuti taster sa strelicom na gore i taster sa strelicom na levo, odnosno na desno na Vašoj tastaturi.

Ukoliko imate problem da pokrenete igru "Na putu za bezbednost" molimo Vas da kliknete ovde

Posebnu zahvalnost dugujemo i Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda koji je podržao realizaciju projekta, ali i našim drugarima iz pomenutih osnovnih škola koji su nas primili i sa nama učili i zabavili se. Hvala vam na osmesima i zadovoljstvu koje ste nam pružili i vidimo se na nekom od narednih časova!