Skip to content

10 Predloga kako da zaštite auto od letnjih vrućina

Vrućina i duge vožnje mogu uzrokovati veću potrošnju ulja, isparavanje tečnosti iz akumulatora, promene pritiska u pneumaticima. U nastavku možete pročitati savete i preporuke kako da zaštite automobil od letnjih vrućina. Želimo Vam udobnu i bezbednu vožnju!

1. Zaštita unutrašnjosti automobila

Izloženost automobila jakom suncu može dovesti do oštećenja komandne table, deformacije plastike i presvalaka. Obavezno koristite zaštitne zavese i roletnice za stakla, a kada je automobil duže parkiran ostavite aluminijumske folije.

2. Klima uređaj

Budite sigurni da su filteri za klimu čisti. Imajte na umu da je klima efikasnija od otvorenih prozora.

3. Zaštita karoserije

Zaštitite karoseriju od sunca tako što ćete je premazati voskom. Ako niste u situaciji da to uradite u servisu, možete i sami, tako što ćete na karoseriju koja je prethodno oprana i dobro osušena utrljavati specijalan vosak krpom, deo po deo.

4. Nivo ulja

Učestala vožnja po vrućini može zahtevati češću promenu ulja. Proveravajte nivo ulja, naročito ako Vam predstoji duži put.

5. Pritisak u pneumaticima

Sa povećanjem temperature, raste i pritisak u pneumaticima. Pritisak redovno proveravajte, naročito ako spoljna temperatura naglo skoči.

6. Hladnjak

Dok je motor hladan, proverite da li je hladnjak čist.

7. Brisači

Proverite da li je zima ostavila značajnije posledice na brisače, tj. da li je guma na njima ispucala. Metlice brisača moraju brisati punom površinom kako bi Vam obezbedile bolju preglednost u slučaju iznenadnih letnjih pljuskova.
 

zaštite auto od letnjih vrućina

8. Proverite akumulator

Letnje vrućine mogu ubrzati hemijske reakcije unutar Vašeg akumulatora.Ekstremno visoke temperature mogu učiniti da tečnost u akumulatoru počne da isparava. Pored toga Vam preporučujemo da kleme na akumulatoru čistite tako što ćete ih politi sa malo hladne vode.

9. Rashladna tečnost

Proverite da li rashladni sistem Vašeg automobila radi i da li imate dovoljno rashladne tečnosti. Period zamene preporučene rashladne tečnosti je od 2 do 5 godina, u slučaju da se ne doliva periodično.

10. Radovi na putu

Leto je obično sezona radova na putu. Pridržavajte se propisane brzine i držite odstojanje od automobila ispred Vas kako biste imali dovoljno vremena da odreagujete ako naiđete na prepreke na putu.