Skip to content

Crans-Montana, Ljig

Ekipa TotalEnergies Karavana stiže u Kolubarski okrug. Sa mesta odakle krećemo u novu avanturu pruža se veličanstven pogled kako na sam kolubarski region sa jedne strane, tako i na Šumadiju sa druge. Vlada neki rajski mir, prosto vas doziva da zastanete, predahnete, odmorite.

Prateći Slobodanov instančani njuh i “brk”, spuštamo se niz padinu i idemo pravo do sledećeg partnerskog auto-servisa u Ljigu. Domaćina servisa “Crans-Montana”, zatičemo kako uživa u pauzi. Uz red gušta, objašnjava neobično poreklo naziva servisa i odluku da pokrene sopstveni biznis u Srbiji, uz poneku anegdotu iz svakodnevnog života iz koje provejava duh i tradicija naroda ovog kraja.

A kada smo kod tradicije, proizvodnja hrane i pića za sopstvene potrebe je odvajkada bila i gradivni i vezivni materijal svake familije, o čemu govori i riznica blaga za telo i dušu porodice Lukić, koju smo ovom prilikom posetili.

Ljubav i želja za očuvanjem porodičnog nasleđa spasili su zaborava i jednu od preko 7000 vodenica, koliko ih je ukupno bilo u Srbiji sredinom 19. veka. Poznata kao “Vodenica kod Uče” na Ljiškoj reci i dalje je funkcionalna. Mada melje sve vrste žitarica, ni mahunarke joj nisu strane. Kad je domaći, mekan i mirisan hleb u pitanju, ne bira se mnogo.

TotalEnergies Karavan kroz Srbiju | EP 7 | Crans Montana, Ljig

U galeriji slika ispod, prenosimo vam delić atmosfere sa ovog putovanja koje je intenzivno uticalo na sva naša čula. Da upoznate još neka čarobna mesta i zanimljive ljude, pozivamo vas da pogledate i ostale epizode serijala TotalEnergies Karavan kroz Srbiju.

Ukoliko ste zainteresovani da i Vaš servis konkuriše za TotalEnergies koncept, slobodno nas kontaktirajte.