Skip to content

Kako da sačuvate lamelu?

Set kvačila čine tri ključna elementa. To su lamela ili spojnica, potisna ploča ili korpa i potisni ležaj. Svi ovi elementi naslanjaju se na deo koji se zove zamajac i on se direktno prenosi na rotaciju motora, odnosno radilice, do točkova.

Kompletan set kvačila trpi veliko opterećenje tokom rada, a najčešće je lamela ta koja prva „strada”. U video tutorijalu potrudili smo se da ukažemo na najčešće greške u vožnji koje uzrokuju ubrzano propadanje lamele i damo nekoliko saveta kako da je sačuvate.

Kako da sačuvate lamelu?

Isti činioci koji utiču na trošenje lamele su oni koji dovode i do kvara potisne ploče, budući da su ova dva elementa u stalnom kontaktu. Neispravnost potisnog ležaja obično se manifestuje kao zavijanje. Uzroci kvara su najčešće naglo otpuštanje pedale kvačila i držanje noge na pedali kvačila.

Jedan od ređih, ali mogućih kvarova koji se može javiti kod automobila sa mehaničkim kvačilom, jeste pucanje sajle. Kod automobila sa hidrauličnim kvačilom nema sajle, ali se mora voditi računa o nivou hidraulične kočione tečnosti jer nedostatak iste u sistemu znači da nećete biti u mogućnosti da nastavite vožnju.

Naš savet je da se, ukoliko primetite bilo kakvu nepravilnost u radu automobila, obratite nekom od naših partnerskih servisa iz TotalEnergies Servisnog Koncepta.