Skip to content

Kako da sačuvate lamelu?

Set kvačila čine tri ključna elementa. To su lamela ili spojnica, potisna ploča ili korpa i potisni ležaj, ili majstorskim žargonom, “druk ležaj”. Svi ovi elementi naslanjaju se na deo koji se zove zamajac, koji direktno prenosi rotaciju motora, odnosno radilice, do točkova.

Kompletan set kvačila trpi veliko opterećenje tokom rada, a najčešće je lamela ta koja prva “strada”. U ovom video tutorijalu potrudili smo se da ukažemo na najčešće greške u vožnji koje uzrokuju ubrzano propadanje lamele i damo nekoliko saveta kako da je sačuvate.

POGLEDAJTE VIDEO

Kako da sačuvate lamelu?

Praktično isti činioci koji utiču na trošenje lamele su oni koji dovode i do kvara potisne ploče, budući da su ova dva elementa u stalnom kontaktu.

Neispravnost potisnog ležaja obično se manifestuje kao zavijanje ili hučanje. Uzroci kvara su najčešće naglo otpuštanje pedale kvačila i držanje noge na pedali kvačila.

Čujete li nešto čudno? Evo šta vam automobil poručuje.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Jedan od ređih, ali mogućih kvarova koji se može javiti kod automobila sa mehaničkim kvačilom, jeste pucanje sajle, naročito ako je automobil stariji od 10 godina. Kod automobila sa hidrauličnim kvačilom nema sajle, ali se i te kako mora voditi računa o nivou hidraulične kočione tečnosti jer nedostatak iste u sistemu znači da nećete biti u mogućnosti da nastavite vožnju.

Nadamo se da vam je ovaj video tutorijal koji je za vas pripremio TotalEnergies tim bio od pomoći. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili želite da nam predložite temu, slobodno nas kontaktirajte.