Skip to content

Kako da prevaziđete strah od vožnje

Početnički strah od vožnje nije ništa neobično, jer jedno je vožnja s instruktorom u automobilu s duplim komandama, a drugo je svakodnevno samostalno manevrisanje svojim limenim ljubimcem na prometnim ulicama grada. Za poznavaoce sporta, to je kao razlika između treninga i utakmice.

Naravno, strah od vožnje ne mora da bude povezan isključivo s neiskustvom – postoji i fobija od vožnje prouzrokovana traumatičnim iskustvom, najčešće u vidu saobraćajne nesreće, čije prevazilaženje pre svega podrazumeva ispravan psihološki pristup. Stoga ćemo se u ovom tekstru dotaći saveta za prevazilaženje i jednog i drugog tipa straha od vožnje.

Strah od vožnje nije nužno povezan sa vozačkim iskustvom. U velikom broju slučajeva, strah se javlja i nakon duže pauze, ili saobraćajne nezgode

Početnički strah

Uzmite dodatne časove vožnje

Ovaj savet ćemo objasniti uz pomoć još jednog osvrta na sport, odnosno sportsku priču koja je primenljiva u svim segmentima života, a samim tim i kada je vožnja u pitanju. Naime, kada su upitali legendarnog Majkla Džordana da li ima tremu prilikom važnih šuteva, on je odgovorio sledeće: „Rad eliminiše strah.“

To znači da, ako se i posle položenog vozačkog ispita ne osećate dovoljno sigurno za vozačke izazove koji vas očekuju, jednostavno uzmite dodatne časove vožnje kako biste utvrdili „gradivo“. Drugim rečima, iskoristite te dodatne časove da izvežbate vožnju u svim situacijama koje kod vas izazivaju nelagodnost, kao što može da bude, npr. vožnja u kružnom toku, skretanje na prometnim raskrsnicama i slično.

Nedoumica oko prvenstva prolaza u kružnom toku – KONAČNO RAZREŠENA!

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Neka vam neko pravi društvo

Ako i posle dodatnih časova vožnje osećate nervozu na pomisao upravljanja automobilom, možda je samo u pitanju strah od osamostaljivanja. U tom slučaju, verovatno vam je potreban period tranzicije tokom kojeg će vam neko praviti društvo prilikom vožnje.

Zamolite nekog od članova porodice ili prijatelja da se vozi s vama. Poželjno je da osoba koju ste izabrali za saputnika bude iskusan vozač koji svojim savetima može da vas umiri u trenucima nervoze, te da vam olakša i skrati tranzicioni period. Ako niste u mogućnosti da pronađete iskusnog vozača za saputnika, pobrinite se bar da osoba koja će biti uz vas prilikom vožnje bude neko ko vam prija i ko samim tim ima smirujuć uticaj na vas.

Nije neobično da vozači koji su tek položili vozački ispit imaju strah od osamostaljivanja

Vozite danju

Vožnja noću uvek je zahtevnija od vožnje danju, te čak i da nemate strah od vožnje, ako ste početnik za volanom, preporučljivo je da počnete od dnevne vožnje. Naravno, vremenom, nakon što savladate vožnju danju i nakon što se lišite straha od samostalnog upravljanja automobilom, bićete u mogućnosti da usavršite svoje vozačke sposobnosti i prilikom vožnje noću.

Zazirete od noćne vožnje? Ovih par saveta je može učiniti prijatnijom i bezbednijom.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Obezbedite sebi komfor

Vrlo je važno da se osećate komforno tokom vožnje, jer će vam se u suprotnom javiti dodatna nervoza koja će vam onemogućiti racionalno donošenje odluka, a koja će samim tim ugroziti, kako vašu bezbednost, tako i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Ovo se, pre svega, odnosi na obuću koja treba da bude maksimalno udobna, budući da stopalima pritiskate pedale. Kada je u pitanju odeća, pobrinite se da izbor padne na nešto što je prijatno za telo i što vas ne steže. Patike i trenerka su siguran izbor.

Stvaranje uslova komfora za vožnju ne podrazumeva samo adekvatan odabir obuće i odeće, već i održavanje kabine automobila. Naime, ako prostor u kojem se nalazite dok vozite nije sređen, nećete se osećati prijatno u njemu, te će to takođe prouzrokovati dodatnu nervozu kod vas. Zato, pre nego što sednete za volan, očistite unutrašnjost svog automobila i uklonite sve zaostale predmete i otpatke s poda i sa sedišta.

Pustite relaksirajuću muziku

Muzika može da ima smirujuć efekat na vas, te slobodno pustite one pesme koje doprinose vašem unutrašnjem miru. Naravno, to što vas određena vrsta muzike smiruje ne znači da treba da je „odvrnete“ do maksimuma, jer u tom slučaju nećete biti u mogućnosti da „osluškujete“ put, odnosno da čujete šta se dešava unutar automobila i van njega.

Kako muzika utiče na vašu sposobnost upravljanja vozilom?

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

STRAH PROUZROKOVAN tRAUMATIČNIM ISKUSTVOM

Vratite se što pre za volan

Kao što smo već naglasili, prevazilaženje straha od vožnje, prouzrokovanog traumatičnim iskustvom, podrazumeva adekvatan psihološki pristup. Naime, veliki broj vozača, nakon što doživi neprijatnost poput saobraćajne nesreće, izbegava da ponovo sedne za volan.

Ovo je greška, jer što više vremena provedete van automobila, sve teže će vam biti da se vratite u njega. Zato, kao i u ostalim sferama života, potrudite se da „ustanete“ što pre, nakon što „padnete“.

Ako ste doživeli neprijatno iskustvo, važno je da se što pre vratite za volan, bilo samostalno, bilo uz nečiju podršku.

Potražite stručnu pomoć

Sasvim je normalno da osećate strah od vožnje nakon traumtaičnog iskustva, kao što je saobraćajna nesreća. Zato, ako osetite da niste odmah sposobni za povratak na mesto vozača, potražite stručnu pomoć, odnosno obratite se psihologu.

Nemojte se stideti da potražite pomoć kompetentnog lica, jer će vam njegovi stručni saveti pomoći da se što pre vratite u „sedlo“. Plus, ko zna, možda prilikom razgovora s psihologom rešite i probleme druge prirode, koji vas opterećuju.

Iskoristite „pomoć prijatelja“

Da, baš kao i u slučaju prevazilaženja početničkog straha od vožnje, strah od vožnje, prouzrokovan traumatičnim iskustvom, lakše se prevazilazi u društvu. Stoga iskoristite „pomoć prijatelja“.

Zamolite nekog od vama bliskih ljudi, bilo da je u pitanju član porodice ili prijatelj, da vam pravi društvo prilikom vožnje. Poželjno je da osoba koju ste izabrali za saputnika bude iskusan vozač koji svojim savetima može da vas umiri u trenucima nervoze. Ako niste u mogućnosti da pronađete iskusnog vozača za saputnika, pobrinite se bar da osoba koja će biti uz vas prilikom vožnje bude neko ko vam prija i ko samim tim ima smirujuć uticaj na vas. 

Ove greške mnogi vozači prave, a nemaju veze s iskustvom u vožnji.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Samo hrabro

Ono što je bitno da zapamtite, kada je bilo koji tip straha od vožnje u pitanju, jeste to da je, kao i u slučaju bilo kog drugog straha, suočavanje s istim jedini način za njegovo prevazilaženje. Upravo zbog toga, ne treba nikako da izbegavate vožnju nakon položenog vozačkog ispita ili doživljene neprijatnosti na putu, jer ćete na taj način samo zaboraviti da vozite ili ćete se dodatno obeshrabriti. Umesto toga, pametno iskoristite naše savete za prevazilaženje straha od vožnje i uživajte u „krstarenju“ svojim četvorotočkašem.

 

Nadamo se da su vam ovi saveti bili od koristi. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, sugestije ili predloge za teme koje Vas zanimaju, slobodno nas kontaktirajte.

KONTAKTIRAJTE NAS ILI NAM  POSTAVITE PITANJE