Skip to content

Ždinjak, Šid

Ulje na platnu

TotalEnergies Karavan kroz Srbiju je “uplivao” u mirno more zlatne Panonije. Širokogrudo nas je dočekao Šid, malen i ljubak toliko da ga i Dunav i Sava grle, a Fruška gora nadgleda. Žitna polja sunčevom svetlošću okupana, bistre vode reka i jezera, mir i harmonija, sve se čini tako poznato i prijateljsko, prijatno kao kod kuće, iako smo po prvi put tu.

Iz razgovora sa našim domaćinima zaključili smo da i sami stanovnici ovog kraja doprinose tom osećaju. Uverićete se i vi kad upoznate Roberta, vlasnika auto-servisa “Ždinjak”, koji smireno i staloženo obrazlaže svoje viđenje nečega što je u ovom poslu jako bitno – trenutak u kom šegrt postaje majstor, jer to je momenat u kom prepoznajete da ste spremni da iskoračite za lestvicu više.

Da je za napredak ljubav prema profesiji važan sastojak, jasno je i iz životne priče Save Šumanovića, Šiđanina koji se uprkos očevom protivljenju otisnuo u svet da bi postao ono što je duboko u sebi želeo – slikar. Naslikane svetlim, živopisnim bojama i lirskom atmosferom, njegove slike pripovedaju magične priče o njegovom unutrašnjem, ali i spoljnom svetu onako kako ga on vidi.

Mada je bio maher za različite umetničke pravce, Savina najmlađa dela su najreprezentativniji primer domaćeg kubističkog slikarstva, a za svega 25 godina stvaralaštva pošlo mu je zarukom da za sobom ostavi legat neprocenjive umetničke i materijalne vrednosti. U Galeriji slika “Sava Šumanović” nalazi se najveća kolekcija njegovih umetnina na jednom mestu na koje niko ne ostaje ravnodušan.

TotalEnergies Karavan kroz Srbiju | Ždinjak, Šid | Epizoda: Ulje na platnu

Nadamo se da fotografije u nastavku verno prenose utiske stečene tokom ove posete servisu Ždinjak, Galeriji slika “Sava Šumanović”, i samom ljupkom Šidu. Da vidite koja je još mesta TotalEnergies Karavan na svom putovanju kroz Srbiju obišao, pogledajte i ostale epizode, nema sumnje da ćete uživati.

Ako želite da i Vaš servis konkuriše za TotalEnergies koncept, slobodno nas kontaktirajte.