Skip to content

Šta Vam neprijatni mirisi u autu govore?

Miris benzina

Miris benzina može da ukazuje na curenje benzina iz rezervoara ili na sistemu ubrizgavanja u motoru. Ovaj miris najčešće možete osetiti dok je auto parkiran i može biti veoma opasno jer je benzin zapaljiv. Ne odlažite posetu servisu

Miris vrelog ulja

Ovo se dešava kada ulje curi na zagrejanu izduvnu granu. Ukoliko osetite veoma neprijatan miris ulja koje gori, moguće je da postoji curenje na poklopcu radilice i u tom slučaju ćete videti fleke na asfaltu.

Mreza servisa

Miris vlažnog veša

Ukoliko osetite miris vlažnog, prljavog veša, velika je šansa da se pojavila vlaga ili buđ u klima uređaju ili u sistemu za grejanje. Isključite klima uređaj, uključite ventilaciju i pojačajte je do maksimuma.

Slatkast miris

Slatkast miris ukazuje na curenje rashladne tečnosti. Obratite pažnju jer nedostatak rashladne tečnosti može dovesti do pregrevanja motora i mnogih problema. Ne otvarajte poklopac hladnjaka dok je motor vruć.

Miris paljevine

Ukoliko osetite miris paljevine koji je najsličniji mirisu progorelog tepiha, verovatno su se pregrejale kočione pločice. Ukoliko primetite da se javlja često i tokom uobičajene vožnje, on Vam može ukazivati na kvar kočnionog sistema..

Miris zapaljene gume

Miris zapaljene gume može da bude znak opuštenog kaiša i creva. Zbog ovog problema možete ostati bez hlađenja motora ili bez struje koju pravi alternator. Ukoliko je motor vreo, nemojte prilaziti motornom prostoru.

Miris zagorelog tosta

Ukoliko osetite miris koji podseća na miris zagorelog tost hleba moguće je da je došlo do kratkog spoja u električnim instalacijama ili se izolacija oko žica topi.
Naš savet je da se, ukoliko primetite bilo kakvu nepravilnost u radu automobila, obratite nekom od naših partnerskih servisa iz TotalEnergies Servisnog Koncepta.