Skip to content

10 nedoumica o automobilskim gumama

automobilska guma - pneumatik

Pravilan izraz za automobilsku gumu je pneumatik, ali je u našem jeziku “guma”, kao materijal od kojeg se on pravi, češće u upotrebi. 

1. Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila 

Ova izjava se često navodi kao podsetnik vozačima na obavezu propisanu odredbama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Ono što za mnoge predstavlja nedoumicu jeste da li će biti kažnjeni ako budu “uhvaćeni” sa pogrešnim pneumaticima u ovom periodu. Da bismo ovo pojasnili, citiraćemo Pravilnik doslovno:

“U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.” Zimska oprema, između ostalog, podrazumeva “pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1”. 

Dakle, ukoliko vas u navedenom periodu službeno lice zaustavi, a vi nemate montirane pneumatike za zimsku upotrebu, ne morati strahovati ako na kolovozu nema snega, leda ili poledice. Ipak, imajte u vidu da performanse letnjeg pneumatika nisu prilagođene temperaturama ispod 7°C, te radi sopstvene bezbednosti, nemojte rizikovati jer se vremenske prilike mogu vrlo brzo promeniti i zateći vas nespremne.

2. Iste gume mogu da se koriste tokom cele godine

Ovo je nedomica koja je najčešće povezana sa upotrebom univerzalnih, takozvanih “all season” pneumatika. Ono što treba imati u vidu jeste da se upotreba univerzalnih pneumatika preporučuje za područja u kojima vladaju blaže zime. Što su temperature ekstremnije, performanse i nivo bezbednosti više idu u korist sezonskim gumama. 

Iako u Srbiji univerzalne gume ispunjavaju zakonske norme, noseći oznaku M+S, ili varijacije poput MS i M+S, imajući u vidu klimatske uslove u našoj zemlji gde zime mogu biti vrlo ošte, preporučuje se kvalitetan pneumatik za zimsku upotrebu.

Postoji, međutim, i deo vozača koji tvrdi da sa jednim setom guma, “zimskih” ili “letnjih”, vozi bez problema tokom cele godine. Iako možda nisu imali negativna iskustva, uvek postoji bezbednosni rizik. 

Zimski pneumatici su mekši od letnjih i u toplijim mesecima se brže troše. Sa porastom temperature, gube sposobnost prijanjanja, direktno ugrožavajući kontrolu nad vozilom. S druge strane, sastav, šara i tvrdoća letnjih pneumatika su potpuno drugačiji od zimskih, te njihova upotreba u zimskim uslovma, osim toga što može biti kažnjiva, potencijalno je i vrlo opasna.

3. U slučaju snega, lanci su obavezni van naseljenog mesta

U slučaju snega, lanci ili druga oprema za povećanje trakcije su obavezni van naseljenog mesta na delovima puta koji su označeni znakom “lanci za sneg” i to na najmanje dva pogonska točka

Ukoliko takav znak ne postoji, lance možete montirati SAMO kada na kolovozu ima snega. Ako na kolovozu nema snega, osim što su suvišni, lanci uništavaju pneumatik i dovode u pitanje bezbedno ponašanje vozila u kontaktu s podlogom.
 

 

U naselju, ne morate imati lance niti bilo kakvu opremu za povećanje trakcije. Kvalitetan pneumatik za zimsku upotrebu je sasvim dovoljan da bezbedno “prezimite”.

4. Ne smem da menjam dimenzije guma

Promena dimenzija pneumatika je moguća, ali pod određenim uslovima. Najjednostavnije i najsigurnije je držati se preporuke proizvođača koji je precizno ukalkulisao najveću konstruktivnu brzinu kretanja, najveću dozvoljenu masu, prostor za kočnice i slično. Obično za isti model automobila proizvođač predviđa nekoliko dimenzija točkova

S druge strane, moguće je montirati točkove drugih dimenzija, ako je zbir prečnika felne i visine bočnog zida pneumatika isti kao kod točka koji preporučuje proizvođač. Drugim rečima, ako su ta dva točka iste visine kada ih postavite jedan do drugog. Opšta preporuka je da odstupanje ne bude više od - ili + 3% i da zamenske gume odgovaraju dimenziji felne. Imajte u vidu takođe da savremeni automobili poseduju elektronske sisteme koji su kalibrisani na određene dimenzije, te da odstupanjem od njih senzori mogu slati pogrešne podatke.

S obzirom na to da se ovde situacija dodatno komplikuje, pre bilo kakve odluke konsultujte specijaliste za gume ili kalkulator dimenzija guma. U nekim slučajevima, osiguravajuće društvo neće priznati osiguranje, niti će proizvođač pneumatika uvažiti garanciju, ako dimenzija ne odgovara onoj koju je propisao proizvođać vozila.

5. Niži profil gume, brži automobil

Kada govorimo takozvanim “niskoprofilnim gumama”, prvenstveno mislimo na točkove koji imaju veći prečnik felne, a manju visinu bočnog zida gume u odnosu na standardnu. Zbog atraktivnog izgleda i brzine koju postižu na pravcu, niskoprofilne gume preferiraju ljubitelji sportskog izgleda automobila, kao i vozači u pojedinim takmičarskim disciplinama kao što su kružne trke.

Iako je tačno da niskoprofilna guma postiže veću brzinu imajte u vidu da se pri velikim brzinama i opterećenju lošije ponaša u krivinama i da pruža daleko manju bezbednost i udobnost u vožnji u odnosu na standardnu. Za terensku vožnju je svakako savet da se odlučite za gume u višem odabranom profilu.

6. Šira guma, stabilnija vožnja

Da šira guma pruža veću stabilnost prilikom vožnje, mnogi će zaključiti zbog izgleda pneumatika koji se koriste u Formuli 1, jednoj od najbržih trka četvorotočkaša na svetu. I sasvim je logično da, s obzirom na veći kontakt s podlogom, šira guma više prijanja i obezbeđuje veću stabilnost. Međutim, ovo važi za suvo vreme. 

Situacija se menja kada je put blatnjav, vlažan ili prekriven snegom, kada veća prijanjajuća površina postaje otežavajući faktor. Primera radi, šira guma mora odvoditi mnogo više vode nego standardna, pa je i rizik od akvaplaninga znatno veći.

7. Sve četiri gume moraju biti iste

Pravilnik nalaže da na istoj osovini moraju biti montirane gume istog proizvođača, vrste (za zimsku ili letnju upotrebu), konstrukcije (radijalne, dijagonalne i sa ukrštenim pojasevima), nosivosti i dimenzija.

Dakle, ukoliko imate nedoumicu da li morate zameniti sve četiri gume odjednom, odgovor je ne. Ako montirate samo dve gume, opšta preporuka je da na pogonske točkove stavite one koje su u boljem stanju.

8. Stare gume nisu za upotrebu

Koliko će se guma trošiti zavisi od više faktora, počev od pravilne montaže i balansiranja, preko redovne kontrole pritiska, uslova eksploatacije, vremenskih prilika i ponajviše, načina skladištenja.

 

U princupu, Zakon ne predviđa rok nakon kojeg se zabranjuje prodaja guma, ali mnogi proizvođači preporučuju da gume starije od 5 godina pre upotrebe pregleda stručno lice ili da se traži mišljenje proizvođača, dok gume starije od 10 godina treba zameniti.

Ukoliko kupujete gume starijeg datuma proizvodnje, postarajte se da to bude kod proverenih vulkanizera koji ih na pravilan način odlažu i čuvaju.

9. Protektirane gume su lošeg kvaliteta

Protekirane gume su one čiji je gazeći sloj, koji je istrošen ili oštećen, zamjenjen novim. Nasuprot uvreženom mišljenju da se radi o uštedi nauštrb kvaliteta, motiv je prvenstveno ekološki i odnosi se na smanjenje broja guma u upotrebi, štednju prirodnih resursa, smanjenje emisije ugljen-dioksida i ukupne količine auto-otpada. Gume mogu biti protektirane najviše tri puta, a zatim se koriste kao sirovina u daljem procesu reciklaže.

Naravno, da bi bila sigurna i upotrebljiva, protektirana guma mora biti homogovana, odnosno mora imati važeći sertifikat u skladu s najvišim evropskim standardima
U praksi to znači da se proizvođači koji rade sa protektiranim gumama obavezuju da će one biti testirane na isti način kao i nove gume, po svim kriterijumima bezbednosti i performansi.

10. Slovo E sa brojem govori o klasi gume

U doba velike socio-ekonomske krize na našim prostorima, pojedini domaći proizvođači su u nedostatku adekvatnih sirovina dodavali plastiku, pa je cifra nakon slova E označavala procenat plastike u gumi, odnosno “klasu” gume.

Danas to više nije slučaj. Slovo “E” znači da guma ispunjava propise Evropske unije po pitanju kvaliteta, odnosno da poseduje odgovarajući E sertifikat (homologaciju). Pored slova “E” nalazi se broj koji predstavlja šifru zemlje koja je izdala E sertifikat i nema veze sa kvalitetom gume. Za Srbiju, ova oznaka je E10.

U kontekstu savremenog doba, gume se ugrubo dele na ekonomičnu, srednju i premijum klasu, a za koju će se korisnik odlučiti zavisi od uslova eksploatacije, mogućnosti i potreba. 

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan. NE PROPUSTITE još sadržaja koji preporučujemo u nastavku, a za sva pitanja, nedoumice i predloge, budite slobodni da nas kontaktirate.