Skip to content

Šta ne smete zanemariti nakon zime?

Sneg, prljavština, industrijska so i dodatno opterećenje koje motor trpi zimi mogu ostaviti ozbiljne posledice ukoliko se zanemare najvažnije provere i intervencije na automobilu za ovaj period. U nastavku možete pročitati savete i preporuke šta ne bi trebalo zanemariti nakon zimskog perioda. Želimo Vam udobnu i bezbednu vožnju!

Spoljašnjost automobila

Jedna od najvažnijih stvari koje treba da obavite nakon zime je pranje automobila. Posebnu pažnju obratite na pod i sajtne automobila koje je tokom zime najviše nagrizala so, kao i na prljavštinu koja se taloži u motornom prostoru. Potražite i najmanje naznake korozije, naročito iznad točkova.

Metlice brisača

Niske temperature i sneg koji Vam drugi automobili nanesu na vetrobran mogu oštetiti metlice brisača. Ukoliko ostavljaju tragove, zamenite ih. Takođe, proverite i nivo tečnosti za pranje vetrobranskog stakla u rezervoaru.

Ulje i fluidi

Neki vozači menjaju ulje na proleće, međutim sa sintetičkim uljima koja pokrivaju širok dijapazon viskoziteta to nije neophodno. Ulje gradacije 5W-30 je pogodno za temperaturne uslove od -35°C do 30°C tako da se u našim uslovima može koristiti tokom cele godine.

Ulje i fluidi

Klima uređaj

Testirajte klima uređaj tako što ćete podesiti temperaturu na minimum i sačekati desetak minuta. Neprijatni mirisi će Vam ukazati na to da je vreme za dezinfekciju. Ukoliko sredstva za dezinfekciju ne pomažu, vreme je za servis klime.

Šta ne smete zanemariti nakon zime?

Akumulator i alternator

Ukoliko primetite da svetla u kabini i svetlosna signalizacija rade slabije, da prozorima treba više vremena da se podignu i spuste, treba proveriti električno napajanje. Ukoliko posle punjenja akumulatora teško startujete automobil, vreme je za zamenu.

Filter kabine

Filter kabine služi da eliminiše čestice polena, izduvne gasove iz saobraćaja i mirise koji nastaju usled zagađenja sredine u kojoj boravimo. Ukoliko primetite da Vam se magle stakla, moguće je da je filter zapušen te da ne može izbaciti vlagu iz kabine. U tom slučaju, posetite mehaničara.