Skip to content

13 stvari koje vozači najčešće rade pogrešno

Ne bi trebalo da dozvolimo da se prema sopstvenom automobilu ponašamo nesavesno, jer na taj način skraćujemo njegov vek trajanja i dovodimo u pitanje bezbednost u saobraćaju. U tekstu koji sledi nastojali smo da ukažemo na najčešće greške koje prave vlasnici automobila, kao i da predložimo načine kako se te greške mogu ispraviti.

1.Preveliki broj obrtaja „nezagrejanog” motora

Imajte na umu da je ulju potrebno neko vreme da se zagreje kako bi vršilo svoju primarnu funkciju. Pokušajte da vozite lagano prvih nekoliko minuta dok se ulje ne zagreje, sa manjim brojem obrataja.

2.Negaražiranje automobila

Automobili koji su parkirani u garaži su po pravilu znatno bolje očuvani od onih koji nisu. Međutim, bitno je da garažu redovno proveravate, posebno ako nema sistem za ventilaciju. Ovo je naročito važno za brže sušenje automobila od kiše i snega, čime ćete sprečiti koroziju.

3.Zanemarivanje uputstva za upotrebu automobila

Iako uz svako kupljeno vozilo dolazi knjižica sa detaljnim uputstvom za upotrebu, vozači uglavnom ta uputstva ne čitaju dok se nešto ne pokvari. Savetujemo da uputvstva ipak čitate pre upotrebe jer Vam pravilno korišćenje i održavanje automobila može uštedeti i vreme i novac.

4.Upotreba neadekvatnog ulja

Neodgovarajuće ulje može uzrokovati ozbiljna oštećenja motora. Birajte ulje koje je preporučio proizvođač automobila.

greske vozaca

5.Ne vodite dovoljno računa o prednjem trapu

Nepažljivo prelaženje preko rupa na putu, ležećih policajca i opasno prilaženje bankinama može ostaviti ozbiljne posledice na amortizere, felne i pneumatike na Vašem automobilu. Prilagodite brzinu kada nailazite na neku od ovih prepreka. Tako ćete ostati bezbedni i Vi i Vaš automobil.

6.Nepotrebno korišćenje kvačila

Oslanjanje na pedali kvačila i često kočenje motorom mogu smanjiti funkcionalnost ovog dela i do 7000km. Pored toga, izbegavajte da vozite u prvoj brzini sa nogom na kvačilu na semaforima i uzbrdicama. 

7.Ignorisanje svetala upozorenja na komandnoj tabli

Trudite se da češće obraćate pažnju na kontrolnu tablu. Nemojte odlagati posetu servisu Dkada primetite da se neko od svetala na komandnoj tabli nije upalilo.

8.Odlaganje popravke automobila

Odlaganje popravke automobila može Vas koštati ne samo novca, već može i ozbiljno ugroziti Vašu bezbednost u saobraćaju. Imajte na umu da i najmanja neregularnost može prouzrokovati veći kvar koji će biti teži i skuplji za saniranje.

9.Neredovan servis

Ovo je jedna od stvari koja se često odlaže, a predstavlja osnovu za pravilno funkcionisanje automobila. Poštujte fabrički propisane servisne intervale jer Vas popravke mogu skupo koštati. Servis ne podrazumeva samo zamenu ulja i filtera, već kompletan pregled.

10.Vožnja automobila sa malom količinom goriva

Savetujemo da ovo izbegavate zbog problema koje mogu izazvati nečistoće na dnu rezervoara. Kada u rezervoaru ostane mala količina goriva, pumpa sa ostatkom goriva povlači i nataložene nečistoće koje mogu ostaviti ozbiljne posledice na motor i sitem ubrizgavanja.

11.Neredovna provera stanja pneumatika

Ovo je jedna od najlakših provera i trebalo bi je se pridržavati. Nedovoljno napumpani pneumatici se brzo i neravnomerno habaju i samim tim utiču na loše držanje vozila na putu, ugrožavajući tako Vašu stabilnost na putu. Takođe, uzrokuju povećanu potrošnju goriva.

12. Čišćenje zatamnjenih stakala bilo kojim sredstvom 

Vodite računa da sredstvo kojim čistite zatamnjena stakla ne sadrži amonijak, jer će on vrlo lako uništiti slojeve folije na staklu. Obratite pažnju na etiketu i potražite sredstava koja koristite.

13. Sipanje obične vode u hladnjak

Voda neće dovoljno rashladiti motor tokom letnjih vrućina, a u zimskim mesecima može biti pogubna za Vaš motor, jer se zamrzava na višim temperaturama od odgovarajućih rashladnih tečnosti.