Skip to content

Putovanje u inostranstvo autom - najbitnije stavke

Pre nego što odete u drugu državu, proverite da li imate sve potvrde i dozvole koje će Vam biti neophodne. U tekstu koji sledi, izvdvojili smo najbitnije stavke koje bi trebalo proveriti pre nego što krenete na put. Naša preporuka je da posetite sajt Ministarstva spoljnih poslova i potražite opšte preporuke pre polaska na put koje, između ostalog, sadrže dodatne korisne informacije kao što su carinski propisi i postupanje u nepredviđenim situacijama.

Pasoš

Važeći pasoš je svakako neizostavna isprava koju svaki vozač i saputnik, uključujući decu i bebe, mora imati sa sobom ukoliko putuje van granica Srbije, osim ako krajnja destinacija nisu Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija, u koje se može ući sa ličnom kartom.

Saobraćajna dozvola

Za svaki slučaj, proverite da li ste poneli saobraćajnu dozvolu jer se može desiti da Vam je potraže na granici. Podrazumeva se, da na Vašem vetrobranskom staklu morate imati važeću registracionu nalepnicu.

Međunarodna vozačka dozvola

Za pojedine zemlje je neophodno izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu, a na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, možete proveriti za koje je zemlje neophodna. Međunarodna vozačka dozvola se izdaje u prostorijama Auto-Moto Saveza Srbije u Vašem gradu i važi tri godine.

Putovanje u inostranstvo autom - najbitnije stavke

Polisa osiguranja

Polisu osiguranja morate imati kod sebe ukoliko putujete u inostranstvo, bez obzira što registraciona nalepnica podrazumeva da se platili zakonom propisano osiguranje od autoodgovornosti.

Zeleni karton

Zelena karta je međunarodna potvrda od autoodgovornosti i predstavlja dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu. Na veb sajtu Auto-Moto-Saveza Srbije možete proveriti za koje je zemlje neophodna.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Ovaj obrazac koji se dobija uz zaključen ugovor o osiguranju od autoodgovornosti, po propisima, morate imati u vozilu. On može podjednostaviti proceduru u slučaju manje saobraćajne nezgode gde nema povređenih, pri čemu se učesnici nezgode dogovaraju o odgovornosti za nastanak štete, bez potrebe za pozivanjem policije.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu

Ova dozvola služi kao dokaz da vozač može da putuje tuđim vozilom u inostranstvo, na osnovu ovlašćenja potpisanog od strane vlasnika vozila. Izdaje se najduže na rok od godinu dana i važi za neograničen broj putovanja u inostranstvo u predviđenom roku.

Atest za uređaj za gas (TNG)

Ukoliko ste u automobil ugradili uređaj za korišćenje tečnog naftnog gasa ili metana, obavezno sa sobom ponesite i atest. Ispitivanje TNG uređaja se može obaviti u nekoj od ovlašćenih laboratorija, dok je uverenje o ispitivanju, tj. pomenuti atest, neophodno dobiti od Agencije za bezbednost saobraćaja. 

Dokumenta i potvrde za kućne ljubimce

Privremeno unošenje kućnih ljubimaca u stranu državu je moguće ukoliko je identifikacija omogućena preko čipa ili pečata. Pored toga, biće Vam neophodna potvrda o zdravstvenom stanju, kao i dokaz o vakcinaciji protiv besnila.
Dodatne preporuke
•    Ponesite sa sobom fotokopiju prve stranice pasoša i lične karte.
•    Savetujemo da ne držite sva dokumenta na jednom mestu.
•    Preporučujemo da kod ovlašćenih osiguravajućih društava nabavite zdravstveno osiguranje za period planiranog boravka u inostranstvu.