Skip to content

Milion kilometara autom: mit ili realnost?

 

Ako vam je ikad neki profesionalni vozač ili taksista rekao da je njegova “ljuta mašina” prešla milion kilometara, nemojte to u startu odbaciti kao “ribolovačku priču” i puko hvalisanje. Iako zvuči neverovatno, cifra od 1.000.000 km zapravo i nije nedostižna!

Zamislite da ste napravili 50 krugova na relaciji Sankt Petersurg - Vladivostok. Otprilike toliko.

 

I dalje deluje preterano? A, ako bismo vam rekli da Ginisov rekord u broju pređenih kilometara (sa jednim automobilom) drži Amerikanac Irvin Gordon čiji je Volvo 1800S iz 1966. prešao 4,8 miliona kilometara? Da, da, dobro ste pročitali - 4,8 MILIONA KILOMETARA, što je otprilike 120 krugova oko Zemlje!

Kad smo kod dugoprugaških relacija, najduže putovanje na četiri točka počelo je 1984. godine i dalje traje! Radi se bračnom paru Šmid iz Švajcarske, čija je Toyota Land Cruiser u martu 2017. na odometru pokazala 741.065 km!

Hajde da se za trenutak vratimo malo unazad. Ne, ne samo kroz vreme, već bukvalno u rikverc! Zamislite da vozite tako 800 km... 2004. godine, Kanađanin Rob Gibni, oborio je Ginisov rekord u vožnji unazad prešavši 500 milja brzinom od 66 km/h.

Nije vam dovoljno uzbudljivo? OK, a kako vam zvuči SVEMIR?

 

Verovatno se većina vas seća priče iz 2018. godine kada je Tesla Roadster lansiran u svemir. Kad već govorimo o kilometraži, u trenutku pisanja ovog teksta ovaj četvorotočkaš nalazi se na oko 336 miliona kiometara od planete Zemlje! Ruku na srce, iako je u našoj priči stigao najdalje, teško da možemo reći da je to zahvaljujući motoru i točkovima. Pa ipak, u Ginisovoj knjizi rekorda, zabeležen je kao najbrži automobil u svemiru.

Ne toliko blizu Ginisovog rekorda, ali svakako blizak nama je primer iz Slovenije. Naime, 2018. godine, pokazivač kilometraže na jednom 20 godina starom Subaru Foresteru stao je na 999.999 km, nemajući predviđeno polje za još jednu cifru. U pitanju je automobil gospodina Jernera Junga iz Ljubljane čiji je ljubimac ovu kilometražu “pregazio” po šumama, planinama, drumovima i auto-putevima - bez kvarova! Šta kažete sad na to? Tajna je, prema rečima g-dina Jernera….

Da li ste spremni?

VELIKA TAJNA JE...

U redovnom servisiranju i korišćenju isključivo originalnih delova.

Eto, upravo ste bili svedoci istorijskog momenta nastanka tople vode. :-)

Istini za volju, ovo će dobrim delom zavisiti od same konstrukcije i kvaliteta motora. Primeri iz prakse govore u korist motora veće zapremine, pri čemu dizelaši imaju blagu prednost nad benzincima.

No, ni to ne mora biti pravilo. Čuveni primer je “Jugić” kupljen za 320 EUR, koji je iz Rijeke stigao je do Mongolije! Uzgred, samo učešće u Mongolskom reliju koštalo je duplo više od automobila! No, tim za volanom ovog domaćeg primerka, odlučio je da “trku starih krntija” (popularan naziv među učesnicima) vozi u sopstvenom aranžmanu, prešavši 18.000 km!

Dakle, bez obzira na konstrukciju motora, uz kvalitetno održavanje, koje podrazumeva i odgovarajuće motorno ulje, automobil može i te kako da nas posluži na duže staze. A time, ni milion kilometara nije nedostižno, ili što bi rekli “NEBO JE GRANICA”.

Pronađite pravo ulje za vaš motor pomoću Lub savetnika.

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE