Skip to content

Kako smo “pozajmili” ulje iz tenkova i aviona

 

Motorno ulje u svom najranijem obliku bilo je ništa drugo do derivat sirove nafte. Kada su naši preci pre više hiljada godina otkrili ovu lepljivo-sluzavu supstancu, rodila se revolucionarna ideja, ideja koja je “podmazala” jedan od najznačajnijih izuma u ranoj fazi razvoja čovečanstva...

TOČAK!

 

Za podmazivanje pokretnih delova motora, prvi automobili koristili su upravo derivat sirove nafte, koji je po sastavu najsličniji današnjem mineralnom ulju.

Međutim, kako je svaki konstruktor motora imao neko svoje ulje, gorivo i sistem kontrole, a svi su imali interes da se njihova vozila prodaju širom sveta, morali su da pribegnu standardizaciji.

I dok su proizvođači automobila tražili način da dobiju što kvalitetnije ulje za motore koji su bivali sve jači, jedan istorijski događaj vrtoglavo je ubrzao napredak u formulaciji motornih ulja...

II SVETSKI RAT!

 

Sintetičko ulje prvi put je korišćeno u tenkovima!

Tenkovi koji su koristili benzin kao pogonsko gorivo zahtevali su kvalitetnije podmazivanje i ulje koje neće “izgoreti” na visokim temperaturama.

Ubrzo zatim, istraživanja u oblasti petrohemije, iz koje će nastati čitava industrije plastike, dovode do značajnog pomaka 50-ih i 60-ih godina prošlog veka formulacijom aditiva koji za potrebe tadašnjih motora poseduju odlična detergentska, anti-korozivna i anti-habajuća svojstva. Tako da...

Sintetička ulja pozajmljuju tehnologiju direktno iz industrije plastike!

Jedna sasvim druga tehnologija je već 1967. omogućila konstrukciju prvog DFV motora koji će zauvek promeniti istoriju Formule 1 i ostati dominatan u narednim decenijama! Postižući neverovatno veliki broj obrtaja, takav motor zahtevao je ulje i aditive koji mu neće dozvoliti da se “raspadne”!

 

Sredinom 70-ih godina, isto ulje koje se upotrebljavalo u Formuli 1, koristili su i tadašnji automobili na ulici!

Živite za konjske snage i trag vrelih guma na asfaltu? Ne propustite naš jedinstveni serijal povscećen TJUNIRANJU AUTOMOBILA!

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Ali avaj, otvaranje auto-puteva širom sveta i napredak u dizajnu motora koji su sada brži i snažniji još jednom su stavili motorna ulja na veliki test!

Vreme je bilo da na scenu stupi nova vrsta sintetičkih ulja. Inženjeri su rešenje potražili u avio-industriji.

Ulja za avione bila su toliko izdržljiva da su trajala koliko i sam avion, bez zamene i dolivanja!

Ovakva ulja su bila preskupa za masovnu upotrebu, ali je sama tehnologija bila od neprocenjivog značaja za dalji razvoj sintetičkih ulja.

Dok istorija govori, a praksa potvrđuje...

Sintetička ulja su i dan-danas najkvalitetnija motorna ulja na tržištu!

Gledajući unazad, od prve podmazane osovine točka, kroz tenkovske bitke, sve do nebeskih visina i jurnjave na trkačkoj stazi, motorno ulje nas je provozalo kroz uzbudljivu istoriju, zar ne?

A sad, reklamni segment. Mi ne možemo da vam garantujemo da će uz naše ulje vaš automobil leteti, ali budite sigurni da je briga za motor vašeg limenog ljubimca naš primarni cilj. Mada, oni koji koriste naša ulja to mogu i da potvrde. ;)

Ovde možete pregledati SVE naše proizvode!

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE