Skip to content

28/03/2024 Vesti

28. mart 1924: TotalEnergies slavi 100 godina postojanja!

TotalEnergies slavi 100 godina postojanja!

Pariz, 28. mart 2024. – Na današnji dan, 100.000 zaposlenih u kompaniji TotalEnergies u 120 zemalja širom sveta sa ponosom slavi 100 godina od osnivanja kompanije. Stogodišnja istorija kompanije TotalEnergies govori o svetu i energiji, od 20-ih godina prošlog veka do danas.

Odvažna i vizionarska odluka

Compagnie Française des Pétroles je osnovana 28. marta 1924. u Francuskoj, zemlji bez nafte. Ovaj odvažan i vizionarski potez obeležio je početak sage koja traje čitav vek. Kako bi osigurala snabdevanje energijom za celu Francusku, naša kompanija je putovala na sve četiri strane sveta, prilagođavajući se i rastući uprkos brojnim tehnološkim i geopolitičkim izazovima u proteklih sto godina.

Pioniri već 100 godina

Za razliku od naših tadašnjih konkurenata, nismo imali pristup lokalnim resursima. Zato smo svoju konkurentsku prednost izgradili na međunarodnoj ekspanziji i tehničkim veštinama. Ova dva faktora su oblikovala naš pionirski duh i put na kome smo danas. Tokom godina smo neprestano pomerali granice – kako tehnološke tako i geografske – neprestano se prilagođavajući različitim potrebama i očekivanjima korisnika. Na taj način smo bili u mogućnosti da ispratimo neverovatan progres i razvoj modernog društva 20. veka. Dodatnu stručnost i iskustvo smo stekli pripajanjem kompanija Petrofina i Elf-Aquitaine, a odskora i Maersk Oil, Saft i Direct Energie.

Transformacija u multi-energetsku kompaniju

Dok je nafta bila energija 20. veka, prirodni gas i izvori sa niskim sadržajem ugljenika su ključni za energetski sistem sutrašnjice. Prirodni gas je neophodan za energetsku tranziciju, kao podrška sve prisutnijim fluktuirajućim izvorima obnovljive energije i kao zamena za ugalj koji emituje duplo veću količinu CO2 u procesu proizvodnje električne energije. TotalEnergies je trenutno treći svetski proizvođač tečnog prirodnog gasa (LNG). Ubrajamo se u najdinamičnije proizvođače električne energije dobijene iz solarne energije i energije vetra na svetu. Električna energija je centralna oblast za dekarbonizaciju i nesumnjivo će biti dominantna u 21. veku.

Predvodnici energetske tranzicije

Od 2020. odlučno primenjujemo strategiju tranzicije koja počiva na dva temelja: hidrokarbonski izvori energije (uključujući LNG) i električna energija. Naša ambicija je da uspešno sprovedemo sopstvenu tranziciju i podržimo korisnike u njihovoj. Pred nama je izazov da svet snabdemo pristupačnom energijom koja je neophodna za njegov razvoj, uz istovremeno smanjenje emisije štetnih gasova. To je ta “pravedna, regulisana i nepristrasna” tranzicija na koju poziva COP28. Vođeni pionirskim duhom, nastavićemo da se, po potrebi, prilagođavamo i usklađujemo, kako bismo i u narednih 100 godina bili deo priče o energiji!