Skip to content

Provera vazdušnih jastuka u polovnim automobilima

Kupovina polovnog automobila uvek nosi sa sobom određenu dozu rizika, budući da ne možete sa sigurnošću da znate istoriju vozila za koje ste zainteresovani. Toga su svesni i prodavci polovnih automobila, koji neretko izostavljaju negativne informacije u vezi s njima ili im pripisuju nepostojeću prateću opremu. Upravo je provera prateće opreme polovnog automobila tema ovog videa, odnosno kako da proverite postojanje i ispravnost vazdušnih jastuka u željenom korišćenom četvorotočkašu.

POGLEDAJTE VIDEO

Provera vazdušnih jastuka u polovnim automobilima

Kada se vazdušni jastuci aktiviraju?

Savremeni automobili opremljeni su senzorima kojima su potrebne miliseknude za prepoznavanje sudara. Upravo su navedeni senzori ti koji odlučuju da li postoji potreba za aktiviranjem vazdušnih jastuka. Drugim rečima, vazdušni jastuci će se otvoriti samo ako eventualni sudar prouzrokuje dovoljno jak pritisak na automobil, odnosno u slučaju kretanja odrećenom brzinom.

U većini savremenih automobila vazdušni jastuci neće se aktivirati ako nema dovoljno težine na prednjim sedištima, što je još jedan od razloga zbog kojeg deca treba da se voze pozadi.

Prevoz dece bez adekvatne opreme ne samo da je kažnjiv već je i vrlo opasan!

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Da li ispravni vazdušni jastuci mogu da prouzrokuju povrede?

U zavisnosti od okolnosti, kao što je npr. brzina kretanja automobila, pod kojima je došlo do saobraćajne nesreće, vazdušni jastuci, u slučaju aktivacije, mogu ponekad da prouzrokuju manje povrede u vidu modrica ili ogrebotina. Ipak, to je mala cena za spašen život ili sprečavanje mnogo težih povreda.

Do ozbiljnijih povreda (kao što su trauma glave, slomljen nos, naprslo rebro ili povrede prstiju i ruku), može doći u slučaju da vozač sedi previše blizu volana. Zato, podesite sedište tako da vam, kada dodirujete leđima naslon i kada držite volan, ruke budu blago savijene, što jeste pravilan položaj tela za vožnju, koji podrazumeva bezbednu udaljenost od volana.

Ako bismo vam rekli da vam bezbedan položaj za volanom može spasiti život, da li biste odvojili par minuta da ga korigujete?

KLIKNITE I SAZNAJTE VIŠE

Nadamo se da Vam je ovaj video bio koristan. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, sugestije ili predloge za teme koje Vas zanimaju, slobodno nas kontaktirajte.

KONTAKTIRAJTE NAS ILI NAM  POSTAVITE PITANJE